Portfolio
Nazad na rezultate pretrage
ASEPTAN
ASEPTAN
Sastav : etanol 70%, hlorheksidin diglukonat Registracijski status : Sredstva široke upotrebe
ASEPTAN
Jačina : 0,5%-tni rastvor hlorheksidin diglukonata [ili 1,1-hexamethylene bis/5-(4-chlorophenyl) biguanide/di(gluconat)] u 70%-tnom etanolu. Pomoćne tvari: sredstvo za njegu ruku, osvježavajući miris. Oblik : otopina Pakovanje : 500 ml, 5 L
Uputstvo za primjenu

Aseptan

500 mL, 5L

dezinficijens

 

Sastav: 0,5%-tna otopina 1,1-hexamethylene bis/5-(4-clorophenyl) biguanide/di(gluconat) u 70%-tnom etonolu, sredstvo za njegu ruku, osvježavajući miris.

Osobine: Snažan bakteriostatik i baktericid novije generacije, djeluje na gljivice, plijesni i viruse. Etanol i 1,1-hexamethylene bis/5-(4-chlorophenyl) biguanide/di(gluconat) se međusobno dopunjuju i pojačavaju baktericidno djelovanje. Djeluje na viruse HIV i hepatitisa B, kao i na uzročnik tuberkuloze. Djeluje brzo i efikasno. Djelovanje mu traje nekoliko sati. Nije otrovan ne iritira, niti izaziva alergije. Pojava preosjetljivosti na biguanidinske preparate je izuzetno rijetka.

Namjena: Dezinfekcija ruku, predmeta i čistih radnih površina.

Područja upotrebe: Koristi se u prehrambenoj industriji, industriji pića, ugostiteljstvu, turizmu, domaćinstvu, frizerskoj, kozmetičkoj, pedikerskoj i sl. djelatnostima.

Način upotrebe: Koristi se nerazrijeđen. Ostavlja ugodan, osvježavajući miris.

Dezinfekcila ruku: Ukoliko se želi postići produženi antimikrobni efekt, na dlanove čistih suhih ruku nanese se 2-4 ml (1-2 pritiska dozotora) Aseptana i utrljava u kožu ruku, dok se koža ne osuši. Tako se na rukama stvori film sa višesatnim antimikrobnim djelovanjem. U slučaju potrebe za češćom dezinfekcijom ruku u kraćem vremenskom periodu, ruke nakon dezinfekcije isprati vodom.

Dezinfekcija očišćenih predmeta i radnih površina:  Mekom tkaninom natopljenom Aseptanom prijeći preko površine koju želimo dezinfikovati i ostaviti da se osuši. Površine koje dolaze u direktan kontakt sa hranorn, nakon dezinfekcije poželjno je oprati čistom vodom.

UPOZORENJE:

  • Ukoliko Aseptan dospije u oko ili uho, potrebno je odmah obilno isprati vodom u trajanju od najmanje 5 minuta.
  • Sredstva za bijeljenje na bazi hipohlorita izazivaju smeđe mrlje na tkanini poprskanoj Aseptanom. Zato, ukoliko do toga dođe, ne dozvoliti da se tkanina osuši, nego je potrebno odmah dobro isprati vodom, ili još bolje, oprati u slabo alkalnom deterdžentu koji ne sadrži hlor. Da bi  se mrlje izbjegle za izbjeljivanje se preporučuje natrijev perborat.

Uputstvo za upotrebu dozatora: Prije početka upotrebe glavu dozatora zakrenuti u smjer OPEN, potom se svakim pritiskom glave prema dolje izlije 2 ml Aseptana.

Čuvanje: Aseptan čuvati pri sobnoj temperaturi, zaštićeno od svjetlosti, dalje od plamena i izvora toplote.
Čuvati van dohvata djece!
Zapaljivo!

Nazad na rezultate pretrage

januar 31. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%