PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Međunarodni naučni simpozij na temu “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije?”

Međunarodni naučni simpozij na temu “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije?” održan je 22. i 23. 10. 2021. godine u Tuzli u organizaciji INTERNACIONALNE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI BIH (IANUBIH) i Udruženja psihijatara Tuzlanskog kantona (UPTK), a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Ljekarske komore Tuzlanskog kantona (LJKTK). Ovaj naučni skup podržan je i od strane najveće domaće farmaceutske industrije Bosnalijek.


Međunarodni naučni simpozij na temu “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije?”

U okviru simpozija održana je i promocija knjige „Mentalni poremećaji u doba korone", uz predavanje prof. dr Mevludina Hasanovića. Knjigu su napisali ugledni specijalisti, od kojih je pet neuropsihijatara i jedan specijalista socijalne medicine s organizacijom i ekonomikom zdravstva.

Ideja za knjigu je nastala spontano, u vrijeme kada smo se tek počeli susretati sa jednom novom, do tada nedovoljno poznatom i potencijalno smrtonosnom zaraznom bolešću. Koristeći postojeću literaturu, autori poglavlja su nastojali pojasniti etiologiju, patofiziologiju, kliničku sliku, prevenciju, imunizaciju i liječenje ove podmukle bolesti koja mijenja svoje osobine krećući se transplanetarno. Akcenat je stavljen na mentalne poremećaje kao rizik za obolijevanje od COVID-19, ali i kao komorbidne poremećaje te mentalne poremećaje kao posljedica COVID-19.

Značaj ove knjige je i u tome što se može preporučiti i stručnjacima nemedicinskih disciplina, posebno psiholozima, sociolozima, pedagozima, studentima koji žele naučiti više o aktuelnoj drami čovječanstva, kao i svim zainteresiranim za bolje razumijevanje ove specifične, kompleksne i slojevite bolesti.

 oktobar 25. 2021
Ranije objavljeno
Bosnalijek podržao zlatnim sponzorstvom Kongres X Foruma porodične/obite ... Bosnalijek proglašen međunarodnom farmaceutskom kompanijom godine na trž ... Međunarodni naučni simpozij na temu “Šta smo naučili o posljedicama COVI ... Održana 13. škola EKG – a i srčanih aritmija Zahvaljujući Bosnalijekovoj platofrmi e-ordinacija anonimno i besplatno ... Imunitetom protiv infekcija Bosnalijek dobio EU GMP certifikat za novi pogon, omogućen izvoz svih pr ... 43. rođendan Lysobact® - a Prema portalu Indikator.ba – Iskorak kompanije Bosnalijek najbolji potez ... Dodatna podrška za buduće mame u Bosnalijeku BiH

decembar 08. 2021 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%