PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

8. Okrugli sto neuropsihijatara okupio stručnjake iz cijele BiH

8. Okrugli sto neuropsihijatara u organizaciji Bosnalijeka, održan početkom maja, okupio je stručnjake Bosne i Hercegovine iz oblasti psihijatrije. Ovogodišnja tema stručnog skupa bila je „Primjena psihofarmaka kod odraslih, djece i adolescenata u liječenju psihijatrijskih oboljenja“.


8. Okrugli sto neuropsihijatara okupio stručnjake iz cijele BiH

„Ovaj izuzetni stručni skup, osmi po redu, pokazuje koliko dugo kompanija i tim CNS linije istrajava u realizaciji edukacije stručnjaka iz oblasti psihijatrije. Bosnalijek se može pohvaliti provjerenim kvalitetom svojih proizvoda, ali i velikim izborom novih psihofarmaka na tržištu koji su našli svoju primjenu kako kod odraslih pacijenata, tako i kod pedijatrijskih pacijenata i adolescenata", istakli su iz kompanije Bosnalijek.

Teme okruglog stola podijeljene su u tri sesije s ciljem da se spoje dosadašnja znanja, preporuke i vlastita iskustva.

Prva sesija je bila na temu „Personalizirana terapija savremenim antipsihoticima – ključ uspješne terapije". Razgovarano je o antipsihotiku koji je sa svojim umjerenim, a opet dovoljno snažnim farmakološkim profilom, najoptimalniji u skupini antipsihotika sa širokim spektrom djelovanja i minimalnim neželjenim dejstvima. Bilo je riječi i o određenim antipsihoticima koji imaju višestruko djelovanje u zavisnosti od doze: antidepresivno, antimanično, sedativno i antipsihotično. Stručnjaci su razmijenili iskustva i istakli da je sve veći broj djece sa anksiozno – depresivnim, psihotičnim simptomima i strahovima te da je zabilježen povećan broj dece u psihijatrijskim ambulantama.

Na drugoj sesiji koja je nosila naziv „Primjena psihofarmaka kod djece i adolescenata” izneseno je više informacija o kombinacijama i prednostim antipsihotika, njihovim nedostacima, kao velike skupine lijekova u neuropsihijatriji kod djece i adolescenata, kada koji antipsihotik i kako ih kombinovati.

Stručni skup završen je trećom sesijom na temu ”Primjena psihofarmaka kod odraslih pacijenata” te je bila namijenjena farmakoterapiji odraslih pacijenata.

Stručnjaci iz različitih zdravstvenih ustanova i kantona, kao i oni sa velikim kliničkim iskustvom u praksi liječenja ove osjetljive populacije pacijenata, govorili su o širokoj paleti antidepresiva zahvaljujući kojima je omogućena adekvatna individualna terapija za svakog pacijenta. Prisjetili su se hronologije izlazaka SSRI antidepresiva na tržište i obnovili znanje o njihovoj primjeni, doziranju i personaliziranom pristupu u farmakoterapiji pacijenata različite dobi i sa prisutnim komorbiditetima.
maj 20. 2024
Ranije objavljeno
Održana 20. Mostarska psihijatrijska subota U Neumu održan XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije s ... XVIII škola EKG – a i srčanih aritmija Bosnalijek nagradio sportske klubove za uspješne rezultate Bosnalijek nastavlja rast prihoda i modernizaciju proizvodnih kapacitet ... 8. Okrugli sto neuropsihijatara okupio stručnjake iz cijele BiH Bosnalijek donirao dva EKG aparata Domu zdravlja Bosanska Krupa Bosnalijek zlatni sponzor aritmološkog kongresa BHeart Rhythm 2024 Bosnalijek i ove godine pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana ... Bosnalijek ostvario povećanje prodaje na svim tržištima, postignut sjaja ...

juni 17. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%