PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Izuzetni prodajni rezultati na ruskom tržištu

Najveća bosanskohercegovačka kompanija Bosnalijek nastavlja da uspješno bilježi rast poslovanja na ruskom tržištu, istaknuto je na press konferenciji u Moskvi na kojoj su govorili farmaceutski autoriteti ruskog tržišta.


Izuzetni prodajni rezultati na ruskom tržištu
Ovom prilikom je naglašeno da je kompanija Bosnalijek pokazala izuzetne prodajne rezultate za vrijeme stagnacije cjelokupnog ruskog tržišta. Stručnjaci takve indikatore rasta pripisuju promjenama u ponašanju potrošača u krizi – „Rusi preferiraju pristupačnije generike, bez žrtvovanja kvaliteta"

Istaknuti su i podaci IMS Health prema kojima stopa rasta prodaje na ruskom farmaceutskom tržištu u 2016. godini nije bila veća od 2,8 posto, dok je kompanija Bosnalijek pokazala u navedenom periodu rast prodaje od 24 posto. Prodaja Bronchobosa, jednog od Bosnalijekovih proizvoda je u 2016. godini udvostručena. Prema vrijednosti, prodaja ove kompanije u Rusiji porasla je za 29 posto.

Tržišni eksperti smatraju da uspjeh Bosnalijeka nije slučajan. „Farmaceutsko tržište bilo je jedno od prvih koje je pokazalo znakove oporavka, ali položaj snaga se promijenio, generički proizvodi postali su pokretači rasta. To je potpuno u skladu s prognoziranim trendom", rekao je na press konferenciji Nikolay Demidov, generalni direktor Quintiles IMS.

Ova promjena ponašanja potrošača primijećena je ne samo u Rusiji. „Obrazac ponašanja potrošača isti je na većini svjetskih tržišta, ljudi žele sigurne i kvalitetne, ali ne i skupe lijekove," potvrdio je Oleg Feldman, generalni direktor IPSOS Healthcare.

Direktorica Bosnalijekove poslovne jedinice Evroazija Valentina Buchneva upoznala je novinare da je u martu 2017. godine Bosnalijek dobio GMP (Good Manufacturing Practice - Dobra proizvođačka praksa)  certifikat usklađenosti na osnovu naloga Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije i tako postala jedna od prvih kompanija s evropskom lokalizacijom proizvoda koja je prošla rusku GMP inspekciju.

GMP certifikat koji je izdala ruska inspekcija, pored trenutnih evropskih, definitivna je potvrda visokog kvaliteta naših proizvoda. Rusko tržište je nama od strateške važnosti. U narednih pet godina planiramo proširiti asortiman proizvoda u Rusiji i postati lider u tržišnim kategorijama proizvoda protiv kašlja i prehlade i protiv dijareje", izjavila je ovom prilikom Valentina Buchneva.

Prema predviđanjima analitičara, ovaj trend će biti nastavljen narednih godina, potrošač sve više obraća pažnju na cijenu lijekova i preferira visoko kvalitetne generike umjesto originalnih lijekova. To objašnjava zainteresiranost velikih proizvođača za kupovinu popularnih trgovačkih marki. 

Redovno dobijamo ponude od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija za prodaju naših najuspješnijih trgovačkih marki. Međutim, naša dugoročna strategija je da sami razvijamo svoje trgovačke marke", na kraju press konferencije istaknula je Valentina Buchneva.
 
 
Nikolay Demidov (Quintiles IMS)
Valentina Buchneva (Bosnalijek)
Oleg Feldman (IPSOS Healthcare)april 21. 2017
Ranije objavljeno
Bosnalijek i ove godine osigurao poklone prvačićima, a roditeljima slob ... Organizirano druženje i uručeni pokloni za penzionere Bosnalijeka Ambasadorica Savezne Republike Nigerije posjetila Bosnalijek Danski novinari uvjerili se u vrhunski kvalitet Bosnalijeka Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli

septembar 22. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%