PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Održana stručna predavanja o depresiji kod bolesnika s komorbiditetom

Depresija je najčešći psihijatrijski poremećaj i jedan od najznačajnijih uzroka radne nesposobnosti u cijelom svijetu. Na eminentnom stručnom skupu održanom 16. 4. 2014. godine u Sarajevu, o ovome su govorili prof. dr. Abdulah Kučukalić i doc. dr. sci. Alma Džubur Kulenović.


Održana stručna predavanja o depresiji kod bolesnika s komorbiditetom
Bosnalijek je u saradnji s Ljekarskom komorom Kantona Sarajevo i Komorom magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine organizirao stručna predavanja o dvjema temama: Pravilan izbor selektivnih inhibitora ponovnog preuzimanja serotonina (Selective serotonin reuptake inhibitors – SSRI) u liječenju depresivnih poremećaja s komorbiditetom i Specifičnosti profila SSRI.

Bosnalijek je kao renomirani proizvođač s bogatim asortimanom generičkih lijekova, ovom prilikom, predstavio novi lijek kojim doprinosi unapređenju zdravlja pacijenata s depresijom i depresivno-anksioznim poremećajima.

„Prateći svjetske trendove u farmaciji i medicini, ove godine smo svoje snage usmjerili na razvoj lijekova s učinkom na centralni nervni sistem", istaknuo je v.d. direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović,  te dodao: "Ponosni smo što na ovaj način doprinosimo razvoju savremenih farmakoterapijskih trendova, koje nastojimo slijediti i primijeniti na području Bosne i Hercegovine."

Depresija je najčešći psihijatrijski poremećaj i jedan od najznačajnijih uzroka radne nesposobnosti u cijelom svijetu. Najčešće se javlja od 25. do 40. godine života, ali se često može pojaviti i ranije,  čak i u dječijem dobu. Smatra se da će do 2025. godine depresija biti na drugom mjestu na ljestvici najčešćih bolesti kod muškaraca, a na prvom mjestu kod žena.


april 17. 2014
Ranije objavljeno
Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja Bosnalijek podržao generalnim sponzorstvom Kongres XI Foruma porodične/o ... Bosnalijek obilježio 100 godina od otkrića lizozima i 46 godina od počet ... Bosnalijek podržao „Gimnazijadu 2022“

maj 28. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%