PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario historijski poslovni rezultat

Unatoč ogromnim izazovima sa kojim se suočio u toku 2022. godine, najveći domaći proizvođač lijekova Bosnalijek d.d. ostvario je rekordne rezultate poslovanja. Ukupni prihodi su prvi put, u više od 70 godina postojanja kompanije, prešli iznos od 200 miliona KM i iznosili su čak 222,1 milion KM, što je rast za 67,2 miliona KM ili 43 posto u odnosu na isti period prethodne godine.


Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario historijski poslovni rezultat

Neto prihod od prodaje ostvaren je u iznosu od 186,9 miliona KM, što je 32 posto više u odnosu na 141,4 miliona KM ostvarenog prihoda prethodne godine. Prodajom na inostranim tržištima ostvareno je 136,6 miliona KM ili 73 posto ukupnog prihoda od prodaje, dok je prodajom na tržištu Bosne i Hercegovine ostvareno 50,3 miliona KM ili 27 posto ukupnog prihoda od prodaje.

"Ostvarenim poslovnim rezultatima u 2022. godini, Bosnalijek je pokazao da je jedna od najuspješnijih kompanija u BiH te jedan od regionalnih lidera u farmaceutskoj industriji. Posebno smo ponosni jer smo u zaista otežanim uslovima poslovanja, obilježenim narušenim lancima snabdijevanja, značajnim rastom svih proizvodnih troškova i globalnom inflacijom, uspjeli ne samo održati sve procese stabilnim, već smo razvili nove proizvode, otvorili nova tržišta te dodatno ojačali pozicije na tržištima na kojima poslujemo duže vrijeme. Ovo je zasluga svih uposlenika Bosnalijeka i ponovo se potvrdilo kako su radnici naše kompanije spremni odgovoriti svim izazovima bez obzira koliko bili teški”, poručio je Nedim Uzunović, generalni direktor kompanije Bosnalijek d.d.

Posebno je važno istaći da je najveći dio prihoda ostvaren od izvoza, uz kontinuiran rast prodaje i na domaćem tržištu. Ovi podaci pokazuju potpunu opredijeljenost Bosnalijeka ka jačanju domaće proizvodnje sa snažnim međunarodnim prisustvom, čime se Bosnalijek svrstao u lidere među domaćim industrijskim proizvođačima. Bosnalijek u ovom trenutku posluje na četiri kontinenta, a njegove proizvode koriste milioni ljudi u 28 država svijeta. Od ove godine, Bosnalijek će u saradnji sa najvećom turskom farmaceutskom kompanijom "Abdi Ibrahim" započeti i izvoz na tržište ove zemlje, što će osigurati dodatni rast i razvoj Bosnalijeka.april 25. 2023
Ranije objavljeno
Zaposlenici Bosnalijeka organizovali akciju darivanja krvi Održan tradicionalni Porodični dan Bosnalijeka Bosnalijek prezentirao prvi Izvještaj o održivom poslovanju Održana 20. Mostarska psihijatrijska subota U Neumu održan XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije s ... XVIII škola EKG – a i srčanih aritmija Bosnalijek nagradio sportske klubove za uspješne rezultate Bosnalijek nastavlja rast prihoda i modernizaciju proizvodnih kapacitet ... 8. Okrugli sto neuropsihijatara okupio stručnjake iz cijele BiH Bosnalijek donirao dva EKG aparata Domu zdravlja Bosanska Krupa

juli 23. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%