PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

U Mostaru održan V Kongres psihijatara BiH

U organizaciji Udruženja/Udruge psihijatara BiH, od 04. do 06. novembra 2022. godine, u Mostaru je održan V Kongres psihijatara BiH sa međunarodnim učešćem na temu: „Psihijatrija u svijetu promjena“.


U Mostaru održan V Kongres psihijatara BiH
U organizaciji Udruženja/Udruge psihijatara BiH, od 04. do 06. novembra 2022. godine, u Mostaru je održan V Kongres psihijatara BiH sa međunarodnim učešćem na temu: „Psihijatrija u svijetu promjena".

Među učesnicima Kongresa bili su istaknuti stručnjaci iz oblasti psihijatrije te preko 300 ljekara iz BiH i zemalja regiona.

Podršku u održavanju Kongresa pružila je i najveća farmaceutska kompanija u BiH Bosnalijek. U okviru sponzorisanog satelitskog simpozija održana je promocija tri nove knjige iz oblasti psihijatrije, čiji su autori ljekari Klinike za psihijatriju Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu:

Klinički vodič za bipolarni afektivni poremećaj, autori Amra Memić – Serdarević, Vedran Beširević i saradnici.
Klinički vodič za shizofreniju i psihotične poremećaje, autori Gorana Sulejmanpašić, Sabina Kučukalić i saradnici.
Psihijatrijski leksikon, autori Gorana Sulejmanpašić i Amra Memić – Serdarević.

O novim knjigama na promociji su govorili autori i recenzenti, uz moderiranje prof. dr. Dragana Babića, Voditelja odjela za kronične psihoze Klinike za psihijatriju Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar te predsjednika Udruženja/Udruge psihijatara BiH.

Autori knjige „Klinički vodič za shizofreniju i psihotične poremećaje" su istakli da je ideja za ovu publikaciju nastala s ciljem da pomogne u boljem razumijevanju oboljelih od shizofrenije i drugih psihotičnih poremećaja, kao i njihovog tretmana.

Doc. dr. Selma Šabanagić – Hajrić preporučila je ovaj Klinički vodič psihijatrima/neuropsihijatrima, specijalizantima, studentima, zdravstvenim radnicima i drugima, kao pomoć u rješavanju svakodnevnih dijagnostičkih i terapijskih dilema.

Autori knjige „Klinički vodič za bipolarni afektivni poremećaj"  istakli su da je liječenje bipolarnog poremećaja i danas vrlo kompleksno te uprkos savremenim naučnim istraživanjima nedovoljno poznat i svakodnevna je intriga, kada je u pitanju kasno dijagnosticiranje ovog psihijatrijskog poremećaja.

Klinički vodič za bipolarni afektivni poremećaj predstavlja sveobuhvatan i detaljno koncipiran priručnik koji će značajno pomoći kliničarima, ali i svim zdravstvenim radnicima, pogotovo specijalizantima psihijatrije. Jasno nas usmjerava u postavljanju tačne i blagovremene dijagnoze", izjavila je na promociji doc. dr. Gorana Sulejmanpašić.
Psihijatrijski leksikon" predstavlja pregled bitnih pojmova u kliničkoj praksi i podsjetnik na njihovo značenje.

„Pojmovi u leksikonu su navedeni abecednim redom, objašnjeni jednostavnim jezikom i upotrebljivi i za osobe koje se ne bave psihijatrijom. Navedeno je više od 550 pojmova. Rukopis ocjenjujem kvalitetnim, savremenim i preporučujem kao univerzitetski udžbenik za korištenje ne samo u oblasti psihijatrije, neuropsihijatrije i psihologije, nego i za ljekare porodične/obiteljske medicine te studente fakulteta medicinske grupacije", istakla je prof. dr. Enra Mehmedika – Suljić.

Na kraju promocije, ispred kompanije Bosnalijek se obratila mr. ph. Almasa Jandrić, voditeljica linije CNS:

„U Bosnalijeku smo svjesni važnosti kontinuirane edukacije ljekara. Svojim radom želimo da doprinesemo razvoju medicine u Bosni i Hercegovini. Zato smo tu da podržimo projekte podizanja svijesti stručne javnosti."

Predsjednik Udruženja/Udruge prof. dr. Dragan Babić, na kraju promocije se zahvalio svim autorima i recenzentima, ali i kompaniji Bosnalijek na podršci u organizaciji V Kongresa psihijatara BiH,  realizaciji publikacija te besplatnim primjercima koji su podijeljeni svim učesnicima.
 

novembar 21. 2022
Ranije objavljeno
Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja Bosnalijek podržao generalnim sponzorstvom Kongres XI Foruma porodične/o ... Bosnalijek obilježio 100 godina od otkrića lizozima i 46 godina od počet ... Bosnalijek podržao „Gimnazijadu 2022“

maj 28. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%