PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

U Neumu održan XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije sa međunarodnim učešćem

XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije održan je u Neumu od 24. do 26. maja 2024. godine, u organizaciji Udruženja za biološku psihijatriju i psihofarmakologiju FBiH. Podršku u održavanju Simpozija pružila je i najveća bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek.


U Neumu održan XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije sa međunarodnim učešćem

Među učesnicima Simpozija bili su istaknuti stručnjaci iz oblasti psihijatrije iz BiH i zemalja regiona, koji su putem plenarnih predavanja predstavili svoja iskustva i dostignuća.

U okviru programa, Bosnalijek je organizovao satelit simpozij na temu „Personalizirana terapija savremenim antipsihoticima – ključ uspješne terapije", sa predavačima prof. dr. Amrom Memić Serdarević i dr. med. Ingom Lokmić – Pekić.

Bosnalijek kontinuirano podržava unapređenje i razvoj profesionalnih principa rada koji se primjenjuju u svakodnevnoj praksi zdravstvenih profesionalaca. Prilika za dodatno unapređenje bila je i promocija nove knjige iz oblasti psihijatrije „Psihijatrijska propedautika”, autora Gorane Sulejmanpašić, Amre Memić Serdarević, Amira Peljte i Vedrana Beširevića, ljekara specijalista Klinike za psihijatriju KCUS.

O novoj knjizi su na promociji govorili autori i jedan od recenzenata, a ujedno i moderator, prof. dr. Selma Šabanagić Hajrić. Predstavljen je koncept ovog univerzitetskog udžbenika, koji vraća sjaj ”Sarajevskoj psihijatrijskoj školi”, kako u svojoj recenziji navodi prof. dr. Enra Mehmedika Suljić.

Doc. dr. Gorana Sulejmanpašić osvrnula se na ideju nastanka ove publikacije, navodeći da je cilj bio olakšati studentima medicine praćenje praktične nastave.

„Psihički poremećaji i psihičke bolesti nisu kratkotrajne promjene raspoloženja, već dugotrajne poteškoće koje uzrokuju niz smetnji u svakodnevnom životu. Ova knjiga omogućava zdravstvenim radnicima da steknu znanja i prihvate psihijatriju kao značajnu oblast medicine, ne distancirajući se od psihijatrijskog bolesnika u praktičnom ljekarskom radu. Bolesti ljudske duše ne smiju biti misterija za ljekare, niti savremena privilegija psihijatara”, istakla je na promociji knjige doc. dr. Sulejmanpašić.

Prof. dr. Amra Memić, također je istakla značaj publikacije te da su i danas evidentne brojne poteškoće u dijagnosticiranju i farmakološkom pristupu.

„Zahvaljujući sveobuhvatnom i znalački organiziranom sadržaju Psihijatrijske propedautike, obogaćeni smo savremenim štivom koje nam donosi pomoć u svim aspektima postavljanja egzaktne i pravovremene dijagnoze psihijatrijskih poremećaja”, istakla je u zaključku moderiranja promocije, prof. dr. Selma Šabanagić Hajrić.

Na kraju promocije, ispred farmaceutske kompanije Bosnalijek, obratila se mr. ph. Almasa Jandrić, voditeljica linije CNS: „U Bosnalijeku smo svjesni važnosti kontinuirane edukacije ljekara. Svojim radom želimo doprinijeti razvoju medicine u BiH. Zato smo tu da podržimo projekte podizanja svijesti stručne javnosti i doprinesemo psihijatrijskoj zajednici."

maj 29. 2024
Ranije objavljeno
Održana 20. Mostarska psihijatrijska subota U Neumu održan XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije s ... XVIII škola EKG – a i srčanih aritmija Bosnalijek nagradio sportske klubove za uspješne rezultate Bosnalijek nastavlja rast prihoda i modernizaciju proizvodnih kapacitet ... 8. Okrugli sto neuropsihijatara okupio stručnjake iz cijele BiH Bosnalijek donirao dva EKG aparata Domu zdravlja Bosanska Krupa Bosnalijek zlatni sponzor aritmološkog kongresa BHeart Rhythm 2024 Bosnalijek i ove godine pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana ... Bosnalijek ostvario povećanje prodaje na svim tržištima, postignut sjaja ...

juni 17. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%