PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

U Sarajevu otvoren prvi Muzej farmacije u BiH

Sinoć je u Sarajevu, u Štrosmajerovoj ulici, svečano otvoren Muzej farmacije, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. Muzej farmacije svjedočanstvo je bogate historije, kulture i značaja farmacije u naslijeđu naše države. Radi se o jedinstvenoj kulturnoj ustanovi koja, ne samo da će očarati ljubitelje historije, već će i obrazovati i inspirisati buduće generacije, naročito one koji razmišljaju i sami postati dio farmacije.


U Sarajevu otvoren prvi Muzej farmacije u BiH

Smještena u samom srcu grada, ova institucija bit će jedinstveno mjesto za sve stanovnike Sarajeva, ali i turiste koji žele istražiti evoluciju farmacije kroz vijekove, ne samo u BiH već i u svijetu.

U stalnoj postavci prikazan je razvoj farmacije i njen civilizacijski doprinos razvoju nauke i unapređenju zdravlja ljudi. Fundus dokumenata, predmeta i drugih zanimljivih eksponata prikazan je kroz stalnu postavku Muzeja farmacije, koja prati srednjovjekovnu zdravstvenu kulturu, uticaj Osmanskog carstva, Austro-Ugarske Monarhije i Jugoslavije te moderne bosanskohercegovačke države.

Ljekaruše iz franjevačkih samostana, replika atarskog dućana, zakoni i drugi dokumenti vezani za farmaciju na prostoru Bosne i Hercegovine, doprinos Jevreja, ali i drugih naroda i kultura za koje je Bosna i Hercegovina uvijek bila otvorena te savremena farmacija i farmaceutska industrija prikazani su u stalnoj postavci. U sobi apotekarstva možete otkriti gdje i kada su u Bosni i Hercegovini otvarane prve moderne apoteke i ko su bili njihovi vlasnici te uživati u ambijentu stare apoteke koja potiče iz 1897. godine, dok posmatrate fasadu zgrade prve moderne apoteke u Sarajevu, čiji vlasnik je bio Eduar Pleyel.

Ideja o osnivanju muzeja zdravstva i farmacije u BiH proteže se još od 1919. godine. Početkom 1970-tih, predlagano je da se stara zgrada – Turska bolnica sagrađena 1866. godine – pretvori u muzej zdravstva. Ratne 1993. godine organizovan je simpozij "Razvoj istorije zdravstvene i socijalne zaštite u BiH”, potvrđujući potrebu osnivanja muzeja zdravstva u BiH.

Sve navedeno ostalo je na ideji koju je realizovala grupa entuzijasta na čelu sa magistrom farmacije, doc. dr Tarikom Čatićem. Kao član farmaceutske porodice i zaljubljenik u istraživanje historije farmacije na prostorima BiH, proteklih desetak godina prikupljao je različite artefakte širom zemlje i regiona, koji svjedoče o razvoju farmacije u našoj zemlji, a u kontekstu svjetskih dešavanja i historijskih trenutaka kroz koje je prolazila Bosna i Hercegovina.

Nedostatak kulture sjećanja i površan odnos društva i pojedinaca prema vlastitoj historiji uopšte, a posebno kada je u pitanju farmacija čija historija je zanimljiva, bogata i specifična, ključni su razlozi zbog kojih smo se odlučili ući u ovaj projekat", ističe Čatić, osnivač Muzeja.

Ekskluzivni partner Muzeja farmacije, koji je prepoznao značaj jednog ovakvog projekta i dao veliku podršku u njegovoj realizaciji, je kompanija Bosnalijek koja je osnovana davne 1951. godine, a danas predstavlja okosnicu domaće farmaceutske industrije.

Kao najveći domaći proizvođač lijekova i jedan do regionalnih lidera, Bosnalijek prepoznaje važnost očuvanja historije farmacije i njen doprinos zdravlju ljudi. Bosnalijekova posvećenost unapređenju zdravstvenog i farmaceutskog znanja u skladu je sa misijom Muzeja. Naročito smo sretni što će posjetioci ovog jedinstvenog muzeja imati priliku da se, kroz posebnu postavku, upoznaju i sa historijom Bosnalijeka koja je u mnogo čemu povezana sa historijom naše države te jedinstvenom ulogom koju je Bosnalijek imao u svim tim godinama", istaknuli su iz Bosnalijeka.

Muzej je član asocijacije AIS (Aromas Itinerarium Salutis) gdje aktivno sudjeluje na projektu priznavanja rute evropskog kulturnog naslijeđa pod nazivom „Evropska ruta historijskih apoteka i zdravstvenih vrtova" čime će i naša zemlja, pored šest partnerskih zemalja, dobiti priznanje za značajan doprinos razvoju farmacije ovog dijela svijeta.

Osim stalne postavke, u planu su redovne tematske izložbe koje će biti pripremane u saradnji sa partnerima i istraživačima te pružiti uvid u zanimljivosti i doprinose koje je farmacija dala društvu u prošlosti. Posebna pažnja bit će posvećena saradnji sa obrazovnim institucijama i želja osnivača je da svi naši srednjoškolci barem jedanput posjete Muzej, dok će Muzej imati posebne programe koji će se odnositi na studente.

Muzej će za javnost i posjete biti otvoren od četvrtka do subote o čemu se više možete informisati putem internet stranice www.muzejfarmacije.ba ili instagram profila https://www.instagram.com/muzejfarmacijebih/.oktobar 18. 2023
Ranije objavljeno
Održana 20. Mostarska psihijatrijska subota U Neumu održan XIV Simpozij biološke psihijatrije – psihofarmakologije s ... XVIII škola EKG – a i srčanih aritmija Bosnalijek nagradio sportske klubove za uspješne rezultate Bosnalijek nastavlja rast prihoda i modernizaciju proizvodnih kapacitet ... 8. Okrugli sto neuropsihijatara okupio stručnjake iz cijele BiH Bosnalijek donirao dva EKG aparata Domu zdravlja Bosanska Krupa Bosnalijek zlatni sponzor aritmološkog kongresa BHeart Rhythm 2024 Bosnalijek i ove godine pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana ... Bosnalijek ostvario povećanje prodaje na svim tržištima, postignut sjaja ...

juni 17. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%