PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

U Tuzli održan 30. Međunarodni podunavski psihijatrijski simpozij

30. Međunarodni podunavski psihijatrijski simpozij održan je od 28. do 30. oktobra 2022. godine, u Tuzli.


U Tuzli održan 30. Međunarodni podunavski psihijatrijski simpozij

Organizator Simpozija je bila Podunavska psihijatrijska asocijacija (PPA) iz Beča u saradnji sa Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Klinikom za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Udruženjem psihijatara Tuzlanskog kantona, Udruženjem psihijatara u Bosni i Hercegovini, Fondacijom „Mentalno zdravlje za sve" Tuzla, Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona te Hrvatskim društvom za kreativnu psihofarmakoterapiju i biološku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Podršku u održavanju Simpozija i štampanja nove Klasifikacije MKB – 11, pružila je i najveća farmaceutska kompanija u BiH Bosnalijek.

U okviru Simpozija održana je promocija knjige „Uvod u klasifikaciju psihijatrijskih poremećaja u MKB – 11", koju su uredili Izet Pajević, Esmina Avdibegović i dr. Ahmed Pajević u izdanju Fondacije „Mentalno zdravlje za sve" Tuzla, 2022.

Knjiga se odnosi na međunarodnu klasifikaciju bolesti i uzroka smrtnosti. Od januara 2022. godine je u upotrebi, a sa engleskog jezika ju je preveo dr. Ahmed Pajević.

„Na bosanskom jeziku nismo nikada imali integralni prevod MKB – 10, koristili smo klasifikaciju na engleskom jeziku, što je dovelo do toga da se dijagnoze pišu različitom terminologijom. U novoj klasifikaciji MKB – 11 prevedena su poglavlja koja su važna za psihijatriju, sa svim terminološki definisanim psihijatrijskim poremećajima, poremećajima spavanja, seksualnim poremećajima, kao i svi termini vezani za kliničku psihijatriju", izjavio je  prof. Mevludin Hasanović, šef Odjela socijalne psihijatrije na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla.

Među učesnicima Simpozija bili su istaknuti stručnjaci dr. Afzal Javed (predsjednik Svjetske psihijatrijske asocijacije iz Velike Britanije), akademik Miro Jakovljević iz Hrvatske (predsjednik PPA), Mesut Cetin iz Turske (predsjednik Turske asocijacije za psihofarmakologiju), Henriette Loefler – Statska iz Austrije (dekan za postdiplomski studij Medicinskog Univerziteta u Beču), akademik Norman Sartorius iz Švicarske, Wolfgang Gaebel iz Njemačke, Johannes Wancata iz Austrije i Koray Basar iz Turske.

 


novembar 3. 2022
Ranije objavljeno
Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja Bosnalijek podržao generalnim sponzorstvom Kongres XI Foruma porodične/o ... Bosnalijek obilježio 100 godina od otkrića lizozima i 46 godina od počet ... Bosnalijek podržao „Gimnazijadu 2022“

maj 28. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%