PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Uspješno okončan dvodnevni Okrugli sto psihijatara

Okrugli sto psihijatara, održan 19. i 20. aprila 2019. godine u Splitu, okupio je 20 specijalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Stručni dio Okruglog stola je bio podijeljen na dva dana i dvije teme: Memento® – mala škola demencije i Terapija pregabalina u praksi psihijatra - Epiron®.


Uspješno okončan dvodnevni Okrugli sto psihijatara

„Cilj je bio aktivno uključiti ljekare u stručna predavanja, inicirati razmjenu iskustva iz prakse kroz prikaze slučajeva, te razviti aktivnu i kvalitetnu diskusiju na teme koje još uvijek nisu dovoljno razvijene po pitanju primjene u praksi. Istovremeno, cilj je razviti i potebu za našom novom terapijom, te pozicionirati lijekove iz naše CNS palete u terapijskim indikacijama aktuelnih psihijatrijskih oboljenja", istakla je Almasa Jandrić, produkt menadžer za receptne lijekove u Bosnalijeku.

Učesnici Okruglog stola su bili izuzetno zadovoljni organizacijom i stručnim dijelom, koji je otvorio mnoga pitanja i potakao na dinamične diskusije.

„Na ovom Okruglom stolu smo imali priliku čuti različita iskustva iz prakse, što je doprinijelo da riješimo neke dileme koje smo do sada imali. Bili smo u prilici da nas predstavnici Bosnalijeka podsjete sa svojom prezentacijom na CNS paletu i njihovu široku primjenu. Osim toga, organizacija farmaceutske kuće Bosnalijek je bila na visokom nivou, uz izuzetan odnos i pristup zaposlenih koji su bili naši domaćini",istakla je nakon skupa dr. Biljana Milivojević, spec. neuropsihijatar iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić, Mostar.

Prof. dr. sci. Mevludin Hasanović, spec. neuropsihijatar iz Psihijatrijske Klinike UKC Tuzla, istakao je važnost ovog skupa jer je zanemareno pitanje starenja te kvalitete života osoba sa demencijom te drugim psihičkim komorbitetima.

„Neophodno je podizati svijest javnosti o važnosti ovog problema, a posebnu pažnju skrenuti stručnjacima koji koji su zaduženi za zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku perspektivu u BiH. Nema istraživanja, niti ima jasnih planova za brigu o osobama sa demencijom čiji broj progresivno raste", dodao je prof. dr. sci. Hasanović.

Učesnici su dali svoj doprinos u radu, navodeći primjenu lijeka Epiron® u praksi.

„Stručni skup koji je održan na temu „Primjena pregabalina u praksi psihijatra", predstavlja jednu vrlo aktuelnu temu u današnje vrijeme, gdje se otvaraju vrata za primjenu lijeka Epiron®. Došlo se do zaključka da bi se trebala sprovesti jedna ozbiljna studija vezana za Epiron®, u kojoj bi učestvovalo više ljekara iz više centara za CMZ, kao i psihijatri sa Klinika, kako bi se dobili validni rezultati vezani za djelovanje lijeka Epiron®", istakao je tokom skupa prof. dr. sc. Edin Bjelošević, spec. neuropsihijatar iz CMZ DZ Zenica.

Prim. dr. Srebrenka Bise, spec. neuropsihijatar iz Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo, dodala je da je značajno što se Epiron® našao na esencijalnoj listi, samim tim je postao dostupan u praksi, te je izjavila:

„Prateći recentne studije mi smo pronašli i neke nove mogućnosti primjene lijeka Epiron®kao dodatne terapije, što smo i potvrdili u svom radu koji smo prezentovali na ovom stručnom skupu."

Zadovoljstvo organizacijom i tematikom skupa, nisu krili ni ostali učesnici, a svima je na kraju dvodnevnog druženja uručen Certifikat o učešću.

 april 24. 2019
Ranije objavljeno
Danski novinari uvjerili se u vrhunski kvalitet Bosnalijeka Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja Bosnalijek podržao generalnim sponzorstvom Kongres XI Foruma porodične/o ... Bosnalijek obilježio 100 godina od otkrića lizozima i 46 godina od počet ...

juni 07. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%