PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze održano stručno predavanje za ljekare i pacijente

Povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze, 30. maja 2019. godine, Bosnalijek je organizovao stručno predavanje na temu “Uloga neuropeptida u terapiji multiple skleroze” u sali Instituta za naučno – istraživački rad i stručno usavršavanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).


 Povodom Svjetskog dana multiple skleroze održano stručno predavanje za ljekare i pacijente

Predavanju su prisustvovali ljekari specijalisti i specijalizanti iz oblasti neurologije i neuropedijatrije, psiholozi, medicinske sestre i pacijenti, te je prvi put javno govoreno o lijeku za multiplu sklerozu iz Bosnalijekovog asortimana, njegovom mehanizmu djelovanja i benefitu u terapiji multiple skleroze.

Predavači su bili prof. dr. Enra Suljić, direktorica Discipline za nauku i nastavu KCUS-a i dr. Meliha Mehić, klinički farmakolog i korporativni medicinski savjetnik Bosnalijeka.

Prof. dr. Suljić je govorila o simptomima i posljedicama multiple skleroze, uticaju na kvalitet života oboljelih, opcijama liječenja, te velikoj prisutnosti stigmatizacije u zajednici.

„Moramo raditi na edukaciji zdravstvenih radnika kako bi za svakog pacijenta kreirali adekvatnu efikasnu terapiju", dodala je prof. dr. Suljić i istakla da su bh. pacijenti dobro educirani o multiploj sklerozi zbog odličnog rada nekoliko udruženja koja okupljaju oboljele od ove bolesti.

Prof. dr. Suljić je prezentirala rezultate kliničke studije rađene sa lijekom namijenjenim za liječenje multiple skleroze iz Bosnalijekovog asortimana, koji su pokazali dobru podnošljivost lijeka, poboljšanje ispitivanih parametara uključujući i smanjenje onesposobljenosti pacijenata sa multiplom sklerozom i što je bitno istaknuti, odličan sigurnosni profil lijeka.

Također, prof. dr. Suljić je najavila provođenje multicentrične, internacionalne, komparativne studije koja će trajati tri i po godine, a izvodit će se u istraživačkim centrima u Turskoj, Rusiji, BiH i Srbiji, s ciljem da se dokaže superiornost i efikasnost kombinacije peptida u poređenju s aktivnim komparatorom namijenjenim za liječenje RR multiple skleroze.

Obraćajući se prisutnima, uz isticanje da osobe koje boluju od multiple skleroze najbolje poznaju svu problematiku ovog hroničnog oboljenja, dr. Mehić je u svom predavanju govorila o farmakologiji aktivnih komponenti u sastavu novog lijeka za multiplu sklerozu iz Bosnalijekovog asortimana, dva neuropeptida i njihovim mehanizmima djelovanja koji kao rezultat imaju specifičan učinak na imuni sistem, te na cijeli slijed upalnih dešavanja koji su u osnovi nastanka multiple skleroze, uz izostanak cijelog spektra neželjenih efekata koji su svojstveni pojedinim drugim terapijama multiple skleroze, kao i razlozima zbog kojih kombinaciju ova dva neuropeptida karakteriše odlična podnošljivost.maj 31. 2019
Ranije objavljeno
Danski novinari uvjerili se u vrhunski kvalitet Bosnalijeka Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja Bosnalijek podržao generalnim sponzorstvom Kongres XI Foruma porodične/o ... Bosnalijek obilježio 100 godina od otkrića lizozima i 46 godina od počet ...

juni 07. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%