INVESTITORI / AKTUELNE INFORMACIJE
Aktuelne finansijske informacije vezane uz naše poslovanje i događaje koji na njega utiču.

Bosnalijek ostvario dva miliona KM neto dobiti

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d. (Bosnalijek) u 2014. godini bilježi stabiliziranje poslovanja te ostvarenje dobiti, nakon teške poslovne godine koja je obilježena doslovnom borbom za njegov opstanak.


Bosnalijek ostvario dva miliona KM neto dobiti
Ovim povodom v.d. direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović je istaknuo: „Uporedo s novim poslovnim zaokretom ka ostvarivanju poslovnih rezultata, Uprava se morala uhvatiti ukoštac s korekcijom finansijskih izvještaja iz ranijih godina, kako bismo bili u mogućnosti prezentirati pouzdan i realan finansijski izvještaj dioničarima i svim zainteresiranim stranama".

Stoga je angažirana međunarodna revizorska kuća za uvid i kontrolu finansijskih izvještaja i evidencija Bosnalijeka tzv. „Clean start", za period od 2011. do 2013. godine. U skladu s dostavljenim izvještajem izvršene su ispravke utvrđenih grešaka i nepravilnosti, te su korigirani izvještaji predati Agenciji za finansijske, informatičke i posredničke usluge (AFIP).

Cijeli proces je proveden u skladu s važećim propisima i Međunarodnim računovodstvenim standardima, te su navedene korekcije dovele do smanjenja kapitala u ukupnom iznosu od 9.299.677 KM, sa 136.317.326 KM na 127.017.649 KM.  Najveći iznos se odnosi na 2011. godinu, 8.003.619 KM, dok je smanjenje u 2012. godini iznosilo 388.957 KM, a u 2013. godini 907.101 KM.

U vezi s utvrđenim greškama u finansijskom izvještavanju i evidentiranju, za koje postoji sumnja da se radi o krivičnim djelima,  bit će informirani  nadležni organi, te će protiv osoba koje su odgovorne za navedeno biti podnesene krivične prijave.

Nezavisna revizorska kuća Deloitte d.o.o, izabrana na Skupštini dioničara Bosnalijeka 23. 5. 2014. godine, utvrdila je u svom izvještaju da Finansijski izvještaj Društva za 2013. godinu, nakon izvršenih korekcija, objektivno prikazuje finansijski položaj u svim materijalno značajnim stavkama.

Zahvaljujući provedenom „Clean startu", Bosnalijek je u mogućnosti nastaviti poslovanje zasnovano na pouzdanim podacima, te objektivno kreirati Poslovni plan za naredni period.

Rezultat odgovornog djelovanja i uspješne poslovne strategije nove Uprave već je vidljiv, budući da je Bosnalijek već u prva tri mjeseca 2014. godine ostvario neto dobit od dva miliona KM, za razliku od istog perioda prethodne godine, kada je zabilježen gubitak od 1,4 miliona KM.

U Kompaniji ima mnogo razloga za optimizam, posebno kada se ima u vidu da je ovakav rezultat ostvaren nakon vanrednih poslovnih poteškoća prošle godine. Uprava Kompanije je uvjerena da će i predstojeći, šestomjesečni rezultati pokazati rast dobiti i dodatno utvrditi stabilizaciju i daljnji rast poslovanja.


juni 18. 2014
Ranije objavljeno
Obavještenje o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva Bosnalijek d ... Obavještenje o ponovnom sazivanju vanredne Skupštine Društva Bosnalijek ... Izvještaj Odbora za glasanje sa ponovno sazvane redovne godišnje Skupšti ... Obavještenje o ponovnom sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva Bos ... OBAVJEŠTENJE O SAZIVANJU REDOVNE GODIŠNJE SKUPŠTINE DRUŠTVA BOSNALIJEK ... OBAVJEŠTENJE O SAZIVANJU VANREDNE SKUPŠTINE DRUŠTVA BOSNALIJEK D.D. Obavještenje o sazivanju ponovne vanredne Skupštine Društva Bosnalijek d ... OBAVJEŠENJE O SAZIVANJU VANREDNE SKUPŠTINE DRUŠTVA BOSNALIJEK D.D. Izvještaj Odbora za glasanje Odluke usvojene na Skupštini Društva održanoj 19.09.2022. godine

juni 17. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%