PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Rekordni polugodišnji rezultati poslovanja Bosnalijeka u 2022. godini

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek, u prvoj polovini 2022. godine, ostvarila je rekordnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 20,7 miliona KM, što predstavlja rast od 18,9 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvarena dobit je rezultat uspješno provedene strategije i aktivnosti menadžmenta i zaposlenika Bosnalijeka.


Rekordni polugodišnji rezultati poslovanja Bosnalijeka u 2022. godini

Bez obzira na sve izazove sa kojima se Bosnalijek susreće u zemlji i inostranstvu, osigurano je kontinuirano obavljanje operacija i snabdijevanje kupaca lijekovima. Poslovanje je prilagođeno izazovima i promjenama na tržištu koje karakterišu problemi u lancu snabdijevanja, rast cijena sirovina, energenata i otežana distribucija lijekova. Bosnalijek je posljednjih mjeseci izložen i sistemskom pritisku grupe dioničara sa namjerom preuzimanja upravljanja kompanijom.

Prema utvrđenim rezultatima, ukupan prihod je porastao za 12% u odnosu na prvih šest mjeseci 2021. godine. Međunarodna orijentacija i savremeni strateški pristup poslovanju omogućili su Bosnalijeku da ostvari zavidne rezultate u izvozu i rast na BiH tržištu. Bosnalijek nastavlja da bilježi najbolje rezultate na inostranim tržištima.

Utvrđeni rezultati dalje ukazuju da je ostvaren napredak po svim finansijskim parametrima, aktiva je porasla za 2,2% u odnosu na zadnji dan prethodne godine i dostigla je 343 miliona KM. Dugoročne i kratkoročne obaveze smanjene su za 9,4 miliona KM, dok je EBITDA veća za 18,2 miliona KM u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine i dostigla je 28,8 miliona KM.

Pored prodajnih rezultata i ostvarenih prihoda, dodatna racionalizacija troškova i unapređenje procesa proizvodnje također su doprinijeli ostvarenom rezultatu.

Bosnalijek je i u ovoj godini ostao dosljedan u namjeri da rezultate svojih poslovnih uspjeha podijeli sa društvenom zajednicom i nesebično pruži podršku mnogim udruženjima i institucijama što je posebno došlo do izražaja kroz uspješno provedenu kampanju „Dani Bosnalijeka".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Povodom objave finansijskih rezultata za prvih šest mjeseci poslovanja, iz kompanije je ujedno saopšteno da je redovna godišnja Skupština, koja je bila zakazana za dan 19. avgust 2022. godine, otkazana u zakonskom roku usljed nedostatka materijala za nesmetano razmatranje odluka i odlučivanje.

Obavještavamo javnost i dioničare da je sljedeća redovna godišnja Skupština zakazana za 19. septembar 2022. godine te skrećemo pažnju da se u javnosti pojavila informacija grupe dioničara koji u suprotnosti sa zakonom, obmanjujući ostale dioničare i javnost, stvaraju zabunu iznoseći drugi datum za navodnu skupštinu na lokaciji van sjedišta Društva.

Jedine zvanične informacije dolaze iz kompanije te je validna Skupština ona koja je u skladu sa zakonom zakazana za 19. septembar 2022. godine u sjedištu Društva, sa početkom u 11 časova.

Podsjećamo javnost da je ista grupa dioničara, predvođena AS Holdingom, početkom godine provodila slične nedozvoljene aktivnosti kada je riječ o Skupštini te obmanjivala javnost lažnim predstavljanjem novih članova Nadzornog odbora i provodila nedozvoljene skupove na lokacijama van sjedišta Društva, što je od strane nadležnih tijela utvrđeno kao nelegalno i nelegitimno.

 august 19. 2022
Ranije objavljeno
Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli Bosnalijek obara vlastite rekorde poslovanja Bosnalijek podržao generalnim sponzorstvom Kongres XI Foruma porodične/o ... Bosnalijek obilježio 100 godina od otkrića lizozima i 46 godina od počet ... Bosnalijek podržao „Gimnazijadu 2022“

maj 28. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%